Bezienswaardigheden in Zürich

Van alle Zwitserse steden is Zürich absoluut één van de meest interessante bestemmingen voor een stedentrip. De stad telt verschillende mooie plekjes, interessante musea, intrigerende gebouwen, indrukwekkende monumenten en allerlei andere bezienswaardigheden. Het moet niet zo lastig zijn om je een paar dagen in Zürich te vermaken.

Op deze pagina bieden we informatie over een aantal bezienswaardigheden in Zürich die volgens ons een bezoekje waard zijn.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Zürich bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Zürich.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Zürich
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Zürich via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Zürich via GetYourGuide

Grossmünster

De twee identieke torens van de Grossmünster in Zürich, zijn een duidelijk herkenningspunt in het centrum van de stad. De romaanse architectuur, die afkomstig is van de tussen de elfde en dertiende eeuw, kenmerkt zich door de rond gebogen raampartijen en het prachtige portaal. De Grossmünster van Zürich is een protestants-gereformeerde kerk. Vroeger was deze kerk aan de Grossmünsterplatz onderdeel van een klooster. Tegenwoordig is in dit klooster ‘Grossmünster Chorherrenstift’ een dependance van de universiteit van Zürich gevestigd. Hoewel de Grossmünster een bezienswaardigheid op zich is, zijn er toch enkele details die de aandacht verdienen. Zo heeft de Duitse kunstschilder Sigmar Polke er een aantal prachtige gebrandschilderde ramen gecreëerd, waaronder die boven de ingang. En ook de indrukwekkende bronzen deuren van Otto Münch verdienen enige bewondering.

Meer info over Grosmünster

Meer van Zürich

Ten zuidoosten van de stad bevindt zich het uitgestrekte meer van Zürich. Via de rivier Limmat komt het water tot in de stad zelf. Water heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht op de mens. Zo ook in de stad Zürich en het meer daarbuiten. Vroeger was dat vooral voor de leefomstandigheden en handel via het water. Dit is duidelijk onderbouwd na de vondst van paalwoningen en andere objecten die prehistorische nederzettingen verklaren. ‘Zürich-Enge-Alpenquai is hier een uitstekend voorbeeld van. Nu tegenwoordig is het Meer van Zürich vooral aantrekkelijk voor recreatiedoeleinden. Met name tijdens de weekenden en als het weer aangenaam is, trekken veel inwoners en bezoekers van de stad naar het Meer van Zürich om er een boottocht te maken, te wandelen, zwemmen, duiken of andere watersporten te beoefenen. Natuurlijk zijn er ook veerdiensten die je naar prachtige plekken rondom het meer zoals Feldmeilen, Rapperswil en Ufenau brengen.

Bahnhofstrasse

De ‘Zürcher Bahnhofstrasse’ is dè winkelstraat van Zürich. Het is misschien zelfs wel de mooiste straat van de stad. De geschiedenis van deze grotendeels autovrije Bahnhofstrasse gaat in ieder geval terug naar negentiende eeuw. Er werd besloten dat er een pad moest komen die het station met de Paradeplatz zou verbinden. Enkele hindernissen moesten hierbij genomen worden en de kosten liepen daardoor behoorlijk op. De kikkersloot werd gedempt en het Kratzquartier wat vroeger bij het klooster hoorde werd hiervoor met de grond gelijk gemaakt. In mei 1864 kon er dan daadwerkelijk met de bouw van de Bahnhofstrasse worden begonnen. Omstreeks 1899 werd het eerste warenhuis ‘Jelmoli’ geopend. Tegenwoordig is de ultra chique straat van Zürich niet meer uit het stadsbeeld weg te denken. Verschillende exclusieve modehuizen, kleine boetieks, warenhuizen en horeca proberen je met de allermooiste etalages te verleiden.

Meer info over de Bahnhofstrasse

Polybahn

Een klein stukje nostalgie wordt in Zürich weergegeven met de oude spoorbaan ‘Polybahn’. Omstreeks 1886 werd er ingestemd met het idee tot het realiseren van een spoorbaan die een viaduct vormt, waarmee er een hoogteverschil overbrugt kon worden. De route vanaf het station richting de universiteit en terug werd hiermee een stuk kleiner en dus gemakkelijker. Drie jaar later was daar de Zürichbergbahn. Ergens in het jaar 1950 wordt het treinwagonnetje rood gekleurd en een aantal jaar later dreigt hij te worden opgeheven. De vereniging pro Polybahn zet zich in voor het behoud en niet veel later wordt daarmee ook de naam aangepast in Polybahn. Inmiddels is de spoorbaan Polybahn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De rit die niet meer dan enkele minuten duurt, vervoert nog altijd vele personen per dag. Met name studenten, vandaar ook de bijnaam ‘Student Express’. Inmiddels is het ook zeker een bezienswaardigheid van de stad Zürich geworden, wat hopelijk nog lang blijft bestaan.

Meer info over de Polybahn

Fraumünster

Al in de negende eeuw werd de Fraumünster kerk in Zürich opgericht. Het is gebouwd op de fundamenten van een die werd gebouwd voor de dochter van Lodewijk II, een nazaat van Karel de Grote. Voordat de Grossmünster werd gebouwd, vervulde de in Romaans-gotische stijl gebouwde Fraumünster een grote rol binnen het oude centrum. De leider van een abdij had het destijds voor het zeggen. In het geval van de Fraumünster was deze belangrijke rol tijdens de hoogtijdagen weggelegd voor Elisabeth von Wetzikon. Het is een aanbeveling waard om de sinds 2016 openstelde crypte van de Fraumünster te bezoeken. Je kunt hier de oudste delen van de kerk bewonderen, alsmede een expositie over de reformatie van Zürich en de geschiedenis van de Fraumünster. Andere bewonderenswaardige details zijn de ramen van Augusto Giacometti en Marc Chagall.

Meer info over Fraumünster

Chinese tuin

Als culturele uitwisseling werd er omstreeks 1982 een stedenpartnerschap opgezet tussen Zürich en de Chinese stad Kunming. Uiteindelijk resulteerde dit een geslaagde samenwerking waarbij technieken in stedelijke ontwikkeling werden uitgewisseld. Als dank hiervoor schonk de stad Kunming de Chinese tuin ‘Chinagarten’ zoals we die vandaag in Zürich kunnen bezoeken. Met de betaling van een toegangstarief heb je de mogelijkheid om al wandelend door de tempeltuin allerlei mooie plekjes te ontdekken. Waterpartijen wisselen prachtig af met paviljoens, loopbruggen, tempels en een waterpaleis. En daaromheen is een echte Chinese muur gebouwd. De Chinese tuin van Zürich is gelokaliseerd aan de Bellerivestrasse 144 in de wijk Seefeld aan de rechteroever van het meer.

Meer info over de Chinese tuin

Augustinergasse

Eén van de oudste en mooiste steden van de stad Zürich is de Augustinergasse. Kenmerkend voor de middeleeuwse Augustinergasse zijn de vele erkers aan de gebouwen. Deze waren vooral bedoeld om ongenode gasten vroegtijdig te kunnen zien en/of te ontwijken. Tijdens de zeventiende eeuw was de Augustinergasse vooral een straat waar welgestelde families woonden. Nu vandaag is het een toeristische winkelstraat die nog altijd immens populair is. De kleurrijke gevels vormen een prachtige decor. De Augustinergasse maakt een soepele verbinding tussen de chique Bahnhofstrasse en de St. Peterhofstatt.

Üetliberg

De ruim achthonderdzeventig meter hoge Üetliberg heeft letterlijk veel aanzien in en rondom de stad Zürich. Bovenop de berg staat twee torens. De ene is een uitkijktoren die je de mogelijkheid biedt om te genieten van een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de stad, het Meer van Zürich en met een beetje geluk zelfs de Alpen. De ander toren op de Üetliberg is een televisietoren. Als je graag actief in de natuur bent, dan ben je eveneens op deze berg aan het juiste adres. De Üetliberg is namelijk erg geschikt voor activiteiten als mountainbiken, paragliden en wandelen. De ‘Planet Trail’ wandeling die van Üetliberg naar Felsenegg loopt is een kleine twee uur durende reis door ons zonnestelsel.

Zürich Zoologischer Garten

De dierentuin aan de Zürichbergstrasse in Zürich werd geopend in 1929. Door de jaren heen heeft de dierentuin zich verder ontwikkeld en heeft het het belang van de dieren steeds bijgesteld. De laatste ontwikkelingen liggen binnen het gebied van ecosystemen. Met deze ontwikkeling willen ze de dieren zoveel mogelijk in hun eigen natuurlijke leefomgeving laten opgroeien. Er zijn nu zo’n drie-honderd-en-tachtig diersoorten te bewonderen, waaronder olifanten, tijgers, apen giraffen, reptielen en vogels.

Zürich Zoologischer Garten

Zürich Opera House

In het centrum van de stad, aan de Sechseläutenplatz, bevindt zich het prachtige Operagebouw van Zürich. De naam ‘Opernhaus Zürich’ werd pas na 1964 gegeven. Daarvoor stond het bekend als Stadttheater. Sinds de oprichting hebben al verschillende grote namen en beroemde uitvoeringen van dichters, schrijvers en componisten hier op het podium hun kunsten vertoond. Denk hierbij aan Richard Wagner, Arthur Honegger,Cecilia Bartoli, Maruo Peter en Tito Gobbi. Het jaarlijkse operabal ‘Opernball Zürich’ wat hier in het ‘Opernhaus’ gegeven wordt, trekt jaarlijks veel bezoekers uit diverse windstreken. Liefhebbers moeten zeker een voorstelling bijwonen. Het operahuis van Zürich is het klassieke voorbeeld van oude theaters. De roodfluwelen bekleding en de duizelingwekkende ornamenten, sierlijsten, plafondschilderingen en andere decoratie geven het gebouw de allure die het toekomt.

Meer info over de Zürich Opera House

Bruno Weber Park

Het kleurrijke Bruno Weber Park is een erfenis van de in 2011 overleden Zwitserse kunstenaar Bruno Weber. Sinds 1962 heeft hij al zijn creativiteit gestopt in het samenspel van architectuur en kunst. Dit heeft geresulteerd in een goot openluchtmuseum in de plaats Spreitenbach, wat niet ver van de stad Zürich gelegen is. Het werd zijn levenswerk. Bezoekers kunnen hier met eigen ogen een schitterende watertuin bewonderen met daarin en omheen uiteenlopende fantasiefiguren, piramidevormige gebouwen, sculpturen van fantasiedieren, fonteinen en nog heel veel meer. Het geheel kan nogal overweldigend overkomen, dus neem er vooral de tijd voor.

Meer info over het Bruno Weber Park